Leestijd 4 - 5 min
Links Alisha en rechts mentor en examencoördinator Anouk.
De Ortolaan Roermond
Klaar voor de mondelinge examens
“Ik ben er klaar voor!” Alisha heeft zich supergoed voorbereid op haar mondelinge examens. Zij doet examen vmbo-kader op De Ortolaan Roermond. “Ik ben goed in praten”, lacht ze. “Ik zie er dus niet tegenop.” Ook examencoördinator Anouk en ouders Sandra en Ria kijken terug op een bijzondere examentijd.

Alisha maakte nogal wat mee de afgelopen tijd. Ze moest dealen met een pestverleden, herstelde afgelopen maanden van een operatie en gaat na een periode elders, binnenkort weer thuis wonen. Ze deed een extra jaar op school en dat was achteraf heel goed. “Ik heb nu een extra grote stap gemaakt. Anouk is een supermentor die mij steunt waar nodig. Ook alle docenten zeggen dat ik het kan.”

Alisha heeft zin in het mbo.

Nu is Alisha heel gemotiveerd, dat helpt ook. Ze heeft veel zin in haar vervolgopleiding bij Gilde Opleidingen. “Ik word medewerker recreatie”, zegt ze enthousiast. Toch is het fijn dat ze de laatste weken ‘gewoon’ naar school kon, want thuis moet je meer moed verzamelen om aan de slag te gaan. Dat lukte haar wel, maar de gewone schoolstructuur is toch fijner.
“Anouk laat ons wel knallen”, vat Alisha samen. “We herhalen alle stof. Ook thuis hebben we al mondeling geoefend via Skype en daar gaan we nu mee door.”

Oefenen, oefenen, oefenen

Inderdaad: wat hébben ze vanuit huis geoefend via Skype, die leerlingen van De Ortolaan Roermond! Toen bekend werd dat dit jaar alleen mondelinge eindexamens zouden zijn – de schriftelijke werden afgeschaft in verband met corona – zette examencoördinator Anouk vól in op het oefenen. “Gelukkig kon dat voor de examens ook nog op school”, vertelt zij. “In kleine groepjes konden leerlingen naar school komen.”

‘Officiële’ proefronde

Wat enorm hielp in de voorbereiding: er was een proefronde met ‘echte’ examinatoren via de Dienst Uitvoering Onderwijs, die de examinering in het voortgezet onderwijs faciliteert. “Zo konden leerlingen ervaren hoe dat is: een examen doen met vreemde mensen in het lokaal”, licht Anouk toe. “Voor ons was het ook fijn, om te toetsen of onze examenorganisatie goed is. We kregen een groot compliment, dus dat is mooi.”

Anouk zorgde voor een prima examenvoorbereiding.

Liever schriftelijk én mondeling

De Ortolaan Roermond volgt net als het regulier onderwijs een programma van toetsing en afsluiting (PTA) waarin de inhoud, planning en beoordeling van schoolexamens staat. Dit kan ook, omdat sommige mentoren tweedegraads bevoegd zijn.

“Onze leerlingen doen normaal gesproken ook ‘gewoon’ centraal eindexamen”, legt Anouk uit. “Dat ging dit jaar niet meer door. Nu telt alleen het mondeling mee.” Dat pakt voor de één positief uit en voor de ander juist niet. “Er is wel meer tijd geweest om te leren”, vindt Anouk, “maar de één is verbaal beter dan de ander, dat maakt het wel spannend. De meeste leerlingen hadden liever schriftelijk examen gedaan. Ikzelf had graag een combinatie gezien.”

Mooie diploma-uitreiking in voorbereiding

Natuurlijk gaat De Ortolaan Roermond op een veilige manier werk maken van de diploma-uitreiking, onderstreept Anouk. “En sowieso komt er een afsluiting met de leerlingen die naar het mbo gaan. Misschien doen we dat wel aan het begin van het nieuwe schooljaar, dan kunnen de leerlingen vertellen hoe het ze bevalt in hun nieuwe opleiding.”

"Nog een jaar De Ortolaan is fijn"

Ria is moeder van een dochter die dit jaar ook eindexamen doet bij De Ortolaan in Roermond.

De schoolstructuur die zo gewenst was, viel weg toen de scholen dicht moesten. En dat was pittig.

“Juist voor onze dochter was het goed dat zij elke dag naar school moest en daar succeservaringen opdeed. Ze werd er goed opgevangen door Anouk en het team. Thuis deed ze weinig.”

Fijn dus, dat school weer deels open kon.

“Onze dochter is verbaal heel sterk, dus op zich zouden de mondelinge examens haar goed moeten afgaan. Laten we het hopen!

Voor elk vak dat ze haalt, regel ik een vlaggetje! Dan kan ze volgend jaar de laatste vakken halen en dan een vervolgopleiding gaan doen. Nog een gewoon jaar De Ortolaan zou goed zijn.

Maar de vlag ging vooral uit toen onze dochter weer thuis kwam wonen, na een lange periode wonen in een gesloten en daarna een open groep.”

“Toe aan een nieuwe start”

Sandra is moeder van een zoon die eindexamen vmbo theoretische leerweg doet. Na het reguliere basisonderwijs startte hij in het voortgezet speciaal onderwijs van De Ortolaan Roermond. Toen hij eenmaal wist wat hij wilde worden, beleefde hij volgens zijn moeder een “eurekamoment” en ging flink aan de slag op school. “Toen hij doorkreeg dat hij van zijn grote hobby zijn werk kon maken, werd hij veel gemotiveerder voor school en is nu zelfs de beste van de klas.”

Sandra heeft niets dan lof voor de manier waarop de school afstandsonderwijs vormgaf toen de school dicht moest. “Een groot compliment!” Niettemin: een kind met autisme heeft juist moeite met verandering, dus makkelijk was de tijd thuis niet. Fijn dat school weer open is. “De motivatie thuis was enorm aan het zakken.”

Dat dit jaar alleen mondelinge examens zijn, vindt Sandra “belachelijk”. “In het regulier onderwijs is het centraal eindexamen afgeschaft, waarom moeten ze in het speciaal onderwijs dan wel examens doen?”

Gelukkig doet school er alles aan om veel te oefenen en staat haar zoon er goed voor. “Het geeft ook rust dat hij sowieso kan beginnen in het mbo, ook al haalt hij niet al zijn vakken. Dat is dan wel weer een goede uitzonderingsregel.”

Hoe dan ook op naar een vervolg dus. “Hij is toe aan een nieuwe uitdaging, ik hoop dat die overgang goed gaat. Hij krijgt gelukkig vanaf het begin een coach in het mbo.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
relevante categorieën afstandsonderwijs, doorgaande leerlijnen, vso

De Ortolaan Roermond

Kasteel Hillenraedtstraat 36

6043 HK Roermond

Tel.: 0475 78 36 03

E-Mail: ortolaan.roermond@aloysiusstichting.nl