Leestijd 2 - 3 min
Maatwerk in certificering en diplomering
Met een mooi diploma op zak door naar het mbo
Rojbin, Jeffrey en Dennis zijn terecht trots op hun diploma.
Om ieders talent maximaal te laten groeien, biedt De Ortolaan in Roermond maatwerk in certificering en diplomering. Leerlingen kunnen vmbo-staatsexamen doen. Wie de leerroute arbeid volgt, kan branchegerichte certificaten halen, of een Entree-diploma. Woensdagavond 21 juli namen alle gelukkige gediplomeerden hun diploma in ontvangst tijdens een feestelijke drive-in op het schoolplein. Zo ook Rojbin, Jeffrey en Dennis.
Rojbin kiest met plezier voor de zorg.

Kijk die Rojbin stralen tijdens de diploma-uitreiking van De Ortolaan Roermond! Met haar Entree-diploma op zak is zij helemaal klaar voor haar vervolgopleiding. “Ik ga bij Gilde Zorgcollege de opleiding Helpende Zorg/Welzijn doen”, vertelt ze enthousiast.

Haar passie voor de zorg ontdekte ze tijdens een stage in de ouderenzorg, waar ze allerlei werkzaamheden mocht doen, van helpen met eten geven tot het organiseren van activiteiten. Voor haar Proeve van Bekwaamheid haalde ze zelfs een 10!

Toen Rojbin op school begon, was ze stil en gesloten. Dankzij de aanmoediging van haar mentor Maartje bloeide ze op. “Ze heeft me eigenlijk een beetje gepusht om te gaan kijken in de zorg”, lacht Rojbin. En dat was dus precies wat ze nodig had!

Samenwerking Gilde

Sinds dit schooljaar werkt De Ortolaan Roermond samen met Gilde Opleidingen voor de examinering van Entree-opleidingen.

Rojbin is één van de twee leerlingen die als eerste een diploma haalde via dit zogenoemde extraneustraject.

Jeffrey en Dennis deden staatsexamen vmbo

Jeffrey deed staatsexamen vmbo basis-kader en start na de zomervakantie bij Gilde met zijn ICT-opleiding. Hij kwam keurig in pak naar de diploma-uitreiking en zijn vader regelde een Porsche om in aan te komen rijden …

Een ICT-opleiding lag voor de hand voor Jeffrey, die het laatste jaar bij mentor Rens in de klas zat. “Ik vind computers heel leuk”, vertelt hij. “Hier op school deden we daar ook best veel mee, door te werken op iPads en zo”, vertelt hij. Bijvangst: dankzij het vele gamen met internationale vrienden is zijn Engels heel goed. Dat hielp enorm tijdens zijn mondeling Engels.

“Gewoon schriftelijk examen doen, dat gaat nog wel. Maar mondeling doen was wel heel spannend”, vertelt hij. Wat scheelt is dat Jeffrey zijn examens over twee jaar verdeelde. “Zo wist ik nu dus goed hoe het allemaal ging.”

En: hoe kijkt hij terug op zijn schooltijd bij De Ortolaan? “Het was leuk. Het is een fijne tijd geweest. En ik ben klaar voor het mbo.” Sprong er nog iets bijzonders uit? “De projectweken waren heel leuk, zeker die keer toen we naar de foodmarket in Rotterdam gingen. En de Efteling was natuurlijk ook leuk.”

Dennis gaat de wijde wereld in! Hij begint na de vakantie aan zijn opleiding AV-mediatechnologie bij ROC van Amsterdam en gaat er ook op kamers. “Heb ik zin in”, zegt hij, vlak voor de diploma-uitreiking.

Dennis stond er goed voor, dus hij ging vol zelfvertrouwen de laatste fase van zijn staatsexamens in: de mondelingen. “Ik was er wel een beetje zenuwachtig voor”, bekent hij, “maar ik heb met mijn mentor (Anouk, red.) goed geoefend."

Met veel plezier kijkt Dennis terug op zijn tijd op De Ortolaan. “Ik ben socialer geworden”, vertelt hij. “En ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Nu heb ik ook weer zin in iets nieuws.” Dat laatste pakt Dennis meteen goed aan, want hij verhuist naar het westen van het land om op kamers te gaan. “Na alle jaren hier ben ik er klaar voor”, zegt hij vol zelfvertrouwen.

Jeffrey begint na de zomer aan zijn ICT-opleiding bij Gilde Opleidingen.
Dennis kiest voor een media-opleiding en gaat op kamers na de vakantie.
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel

De Ortolaan Roermond

Kasteel Hillenraedtstraat 36

6043 HK Roermond

Tel.: 0475 78 36 03

E-Mail: ortolaan.roermond@aloysiusstichting.nl