Leestijd 1 - 2 min
Leerlingen laten zien wat ze kunnen. Dat drijft stagecoördinator Karen Backes van De Ortolaan voor voortgezet speciaal onderwijs in Roermond. Vanuit Kennis- en Expertisecentrum de Donderberg helpt zij jongeren op weg naar een stage, een baan of vervolgonderwijs.
Stagecoördinator Karen blij met Bruggen Bouwen

Eerst op interne stage: bijvoorbeeld de broodjes van de week verzorgen voor de KEC-medewerkers. Dan de broodjes verzorgen voor de basisschool om de hoek. Lukt dat, dan volgt de begeleide groepsstage in verschillende branches. De finale: de individuele externe stage.
Zo ziet de ‘stageroute’ eruit, vertelt Karen. “Bijna alle bedrijven vinden het heel leuk om onze leerlingen werkervaring te laten opdoen.” Het valt of staat wel met goede begeleiding. Karen heeft dus korte lijntjes met leerling én bedrijf, voert evaluatiegesprekken en werkt soms mee op de werkvloer.

karen regelt alles rondom stages.

“Ik zou niets anders willen doen. Als je ziet dat een leerling op de goede plek terecht komt, goed in zijn vel zit en veel leert, dan is dat geweldig!” De sport? Maatwerk bieden aan iedere leerling, samen met ouders, gemeenten en andere netwerkpartners in de regio. “Voor uitstroom naar een meer beschermde werkplek werken we bijvoorbeeld samen met de jobcoach van netwerkpartner PSW Werk”, illustreert Karen.

Karen is blij met Bruggen Bouwen, dat al mooie dingen opleverde voor ‘haar’ leerlingen. “Zo is onderzoek gedaan naar een goede methode voor loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) die wordt gebruikt door alle scholen voor voortgezet speciaal onderwijs.”

Ook mooi: de deelcertificaten die in samenwerking met leerbedrijf De Pastorie in Roermond kunnen worden uitgereikt. “Juist voor onze jongeren is het zo belangrijk dat zij horen: dit doe je goed”, vindt Karen. Kijken naar wat wél lukt dus en dat ook waarderen met een (deel)diploma. “We onderzoeken nu of we dit in meer sectoren en scholen kunnen organiseren.”

Veel gaat al goed, maar Karen ziet ook nog groeimogelijkheden. “We willen het eigenaarschap van leerlingen tijdens hun stagetraject nog verder vergroten. Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?”

www.bruggenbouwen.eu
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Koerskrant voorjaar 2018
relevante categorieën (mede)eigenaarschap, Bruggen Bouwen

De Ortolaan Roermond

Kasteel Hillenraedtstraat 36

6043 HK Roermond

Tel.: 0475 78 36 03

E-Mail: ortolaan.roermond@aloysiusstichting.nl