Leestijd 1 - 2 min
Rens van der Wel
Elk jaar organiseert De Ortolaan Roermond een vakoverstijgend project waaraan leerlingen uit verschillende groepen meedoen. Zij leren zo samenwerken, ontwikkelen creatief en probleemoplossend vermogen en eigenaarschap. “Leerlingen zijn héél enthousiast”, vertelt initiator en mentor Rens van der Wel.
Betekenisvol leren tijdens vakoverstijgende projecten

Dit jaar organiseerden leerlingen van De Ortolaan Roermond een indoor foodhal in de aula waar zij met de verkoop van lekkere hapjes zelfs zo’n driehonderd euro winst maakten. Dat bedrag brachten de leerlingen naar de Voedselbank in Roermond, óók weer een leerervaring.

“De leerlingen hebben bij de directie een kleine lening afgesloten om te kunnen investeren in hun foodtruckaanbod”, licht Rens toe. Voor economie maakten zij een begroting, voor loopbaanoriëntatie- en begeleiding schreven zij vacatures en stelden collega-leerlingen aan als foodtruckmedewerkers. Voor wiskunde tekenden leerlingen de plattegrond van de foodmarket op schaal. Zo bedachten alle collega’s in de context van het project passende en uitdagende opdrachten.”

Vast onderdeel is ook een excursie; dit keer naar de bekende Markthal in Rotterdam waar leerlingen inspiratie opdeden. Leren kun je tenslotte ook buiten school. Het jaar ervoor reisden leerlingen naar het Europees Parlement in Brussel, de keer dáárvoor ging de excursie naar een museum.

“Projectweek één van de leukste weken van het jaar”

Resultaat presenteren aan ouders

Eerdere projecten werden vergelijkbaar opgezet. Het eerste jaar moesten leerlingen een verzetsgroep helpen redden, het tweede jaar het land van de toekomst bedenken. “Het resultaat maken we zichtbaar voor de rest van de school, De Spoorzoeker en natuurlijk ook ouders en vrienden.”
De meerwaarde van de projecten zit in het leren in de ‘echte wereld’ – leren wordt leuker als je heel goed snapt waaróm je dingen doet - maar ook in de groepsdoorbrekende aanpak.

Toen de school dicht moest, combineerde Rens thuis werken met zorgen voor zijn kind.

Leren wat je ‘straks’ nodig hebt

“Leerlingen kennen jongeren uit andere klassen vaak alleen van gezicht en moeten in zo’n project ineens met elkaar leren samenwerken. Dat moeten zij straks in het middelbaar beroepsonderwijs óók. Hetzelfde geldt voor het leren oplossen van problemen en zelfstandig werken. Dat komt tijdens zo’n project allemaal aan bod. Maar vooral ook superleuk. Eén van de leukste weken van het jaar.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel, Maartje van Berkel
eerder verschenen Sterk onderwijs voor een betekenisvolle toekomst juni 2020
relevante categorieën 21e eeuwse vaardigheden, doorgaande leerlijnen, koers

De Ortolaan Roermond

Kasteel Hillenraedtstraat 36

6043 HK Roermond

Tel.: 0475 78 36 03

E-Mail: ortolaan.roermond@aloysiusstichting.nl